kuva: moodphoto
Kirjoitin taannoin eräälle folkloristiikan kurssille esseetä Maria Nordinista ja Antti Heikkilästä vernakulaareina auktoriteetteina, ja sitä kautta tuli perehdyttyä näihin henkilöhahmoihin varsin perusteellisesti. Ajattelin jakaa tuon esseen pohjalta syntyneitä ajatuksiani vähän teidänkin kanssa, sillä aihe on ajankohtainen ja tärkeä.
Oma sairaushistoriani on pitkä kuin taivas. Top kolmoseen laittaisin lapsuusiän epilepsian, leukaluun kasvaimet ja teini-iästä saakka jatkuneen pyörtyilytaipumuksen. Viimeksi mainitulle ei ole löytynyt mitään syytä, vaikka lääkärikäyntejä ja kalliita tutkimuksia on taustalla runsaasti. Viikon päästä olen jälleen menossa saman aiheen tiimoilta vastaanotolle.
Olisin mielestäni melko potentiaalinen asiakas Maria Nordinin Free to heal -verkkokurssille. Äänitän Kuuhullut -nimistä podcastia, uskon sielujen kiertoon, karmaan ja vaikka mihin ”humpuukiin”. Lisäksi minulla on tämä ”mystinen sairaus” eli taipumus huimaukseen ja pyörtyilyyn. Voin rehellisesti sanoa, että perehdyttyäni Nordinin asiakaspalautteisiin, mielessä kävi myös hänen kurssinsa kokeilu (Nordin on siis kehittänyt menetelmän, joka perustuu hänen mukaansa mm. aivojen plastisuuden hyödyntämiseen ja mikrobiomin muokkaamiseen). Tuloksettomissa tutkimuksissa ravaaminen on rasittavaa, eikä mieltäni varsinaisesti piristänyt erään lääkärin rasituskokeen jälkeinen kommentti siitä, että vikaa minulla on vain korvien välissä (kyllä, juuri näillä sanoin).
Uskon silti vahvasti myös lääketieteeseen. Professori Juhani Knuutilla on hyviä pointteja tässä kirjoituksessa. Tukes ei myöskään jakele uhkasakkoja huvin ja viihteen vuoksi, vaan syystä (lue lisää: Jättimäinen uhkasakko rajoittamaan bloggari Maria Nordinin aivokurssin markkinointia – lievin mahdollinen keino, Tukes perustelee). On vaarallista, että vernakulaarin auktoriteetin aseman saavuttaneet tahot viestivät varomattomasti näkemyksistään. Kaikki kuulijat eivät valitettavasti osaa tarkastella saamaansa informaatiota siinä valossa, jossa se pitäisi tehdä.
Osa jäi mahdollisesti miettimään, mitä ihmettä tarkoitetaan vernakulaarilla auktoriteetilla. Vernakulaari auktoriteetti on taho, jolla on itse opittua kokemusta, tietoa tai taitoa sekä vaikutusvaltaa ja arvostusta. Vernakulaari auktoriteetti on usein nimenomaan yksittäinen henkilö, joka on saavuttanut kansanomaista uskottavuutta. Eli vloggaajat, bloggaajat, julkkikset ja muut tyypit, joilla on paljon seuraajia ja nyökyttelijöitä puheenvuoroilleen.
Nordinin kurssin markkinoinnissa ja nettisivuilla annetaan ymmärtää, että kurssin avulla pääsee eroon vakavistakin sairauksista. Marianordin.freetoheal -instagram-tilillä on tällä hetkellä 21,6 tuhatta seuraajaa ja päivityksissään hän kertoo mm. verkkokurssinsa avulla saavutetuista tuloksista. Päivitysten alta löytyy usein kommentteja, joissa kiitellään vuolaasti kurssista ja sen lunastamista lupauksista. Seuraajakunnasta löytyy myös paljon julkisuudesta tuttuja hahmoja, jotka osoittavat tukeaan kuvista tykkäilemällä. Lisäksi Nordinin kurssi on saanut ihailua monen suositun sosiaalisen median vaikuttajan kanavissa, mikä on omiaan vahvistamaan Maria Nordinin asemaa vernakulaarisena auktoriteettina ja vakavasti otettavana opastajana.
En missään nimessä täysin tuomitse Nordinin kurssin tapaa hoitaa itseään – varsinkaan, kun en ole itse edes kokeillut. On hienoa, että omasta hyvinvoinnista pidetään huolta ja apua osataan etsiä muitakin kuin perinteisiä reittejä pitkin. Jos joku on saanut positiivisia kokemuksia Free to heal -kurssin menetelmistä, on se tietenkin mahtavaa. Olen silti ihan äärimmäisen huolissani siitä kulttimaisesta piirteestä, joka kurssin ympärille on muodostunut sekä siitä, että sairauksien hoidosta ja synnystä levitetään virheellistä tietoa. Esimerkiksi endometrioosin ei katsota nykytiedon valossa johtuvan tunnetasolla käsittelemättä jätetyistä asioista, kuten Nordin eilisessä Instagram-päivityksessään väittää.